De adviseurs voor zorg en MKB

De tablet en het kind

De tablet en het kind

Project Description

In mijn dagelijkse praktijk ervaar ik de mogelijkheden en gemakken van het werken met een tablet maar al te graag. De wereld, met name voor ouderen, is in eens binnen handbereik . Tijdens een recente vakantie in het Midden-Oosten werd mij het gemak van een tablet nog eens extra duidelijk. Ik zag daar vele gezinnen die zo’n apparaat meegenomen hadden en hiermee werkten als ware het een moderne kinderjuffrouw. U zult denken, dat doe ik ook daar is toch niets mis mee? Nee, daar is zeker niets mis mee…mits ze niet iets essentieels laten verdwijnen.

Kinderen geen bezwaar Bij iedere ontbijt, lunch of diner kwam gezin x, om hen maar even zo te noemen, tegenover ons zitten. Het kindje van 1,5 (jongetje) werd in zijn stoel gezet en kreeg direct een filmpje over eten te zien. De ouders dropten iets wat op eten leek, voor de neus van het kind en het kind aapte de handelingen na. Soms kwam er ergens een hand, van één van de ouders, om de iPad heen om er ook zelf voor te zorgen dat het kind daadwerkelijk eten binnenkreeg. De ouders hadden hun aandacht vrij en konden aandacht aan elkaar besteden.  Dit werkte volgens de volgende formule: afleiding kind x geen gehuil = aandacht ouders voor elkaar.

Sociale interactie Tijdens één van deze fascinerende eetmomenten, zelfs ik was gebiologeerd door de filmpjes, kwam er een ander kindje (meisje van 1,5 jaar oud) aangewandeld.  Al  springend en zwaaiend probeerde ze de aandacht van het jongetje te trekken. Op een bepaald moment, tijdens het wisselen van het filmpje, lukte dit dan ook. Er leek een ware romance te ontstaan.  Het meisjes werd naast het jongetje in een andere kinderstoel geplaatst en begon mee te kijken naar het eetfilmpje.  Toen het jongetje dat meisje naar zijn tablet zag kijken, barstte hij uit in hevig gehuil (vrij vertaald, je mag niet naar mijn filmpje kijken). Het meisje moest verwijderd worden om het jongetje te kalmeren en de ouders hun rust terug te geven. De snelste romance die ik ooit heb meegemaakt. De rust duurde totdat de batterij leeg raakte. Daarna werd hemel en aarde bewogen om stroom te krijgen, want de rust moest hersteld.

Moraal Wat is nu het moraal achter dit verhaal? Tablets kunnen veel betekenen. Met name  in de gezondheidszorg kunnen ze ondersteunend werken en werk uit handen nemen. Toch zal er altijd een dosis gezond verstand moeten blijven om ze op een juiste manier in te zetten. Menselijk contact en echte aandacht kunnen ze niet vervangen.

Project Details

  • Client Digitale zorggids
  • Date 17 november 2013
  • Tags In het nieuws
Launch Project
Back to Top